•  Türkçe | ₺

DÜNYALAR GÜZELİ İTALYA


Yapılan bir turist anketinde insanların dünya üzerinde gitmek istediği 3 yerden biri Roma’ ymış. 

İtalya deyince ilk akla gelenler şahane bir mimari, “God bless İtalyan mutfağı” dedirtecek yeme içme ve mis kokulu kahve kültürü elbette.

ROMA GEZİ REHBERİ:

Kolezyum Roma’ nın sembolü olan bu yapıyı mutlaka görmelisiniz, Via Degli Annibaldi üzerindeki köprüden fotoğraflar harika çıkıyor.

Piazza di Spagna, yani İspanyol Merdivenleri Merdivenlerde fotoğraf çektirenler, yemek yiyen, kahvelerini içerken sosyalleşen insanları görmeniz mümkün. Buradan meşhur Trevi Çeşmesi yürüyerek 5-10 dakika mesafededir.

Merdivenlerin bulunduğu Piazza di Spagna meydanında alışveriş yapabilirsiniz.

Fontana di Trevi, yani Aşk Çeşmesinde sizi Poseidon karşılıyor. Bu heybetli yapı mimarisi ve güzelliği ile göz kamaştırıyor. Çeşmeye bozuk para atıp dilek tutmayı unutmayın.

Piazza Venezia, yani Venedik Meydanı, bu meydanda bizi Vittorio Emanuelle Anıtı karşılıyor.

Vatikan, ülke içinde ayrı bir ülke, şehir içinde ayrı bir şehir olarak tanımladığımız bir yer Vatikan. Bu bölgede kiliselere kısa etek ve şortlarla, göğüs dekolteli elbise, tshirt vb kıyafetler ile girmek yasak . Erkeklerde Vatikanda şort giyemiyor, yaz ayları için notlarımıza ekleyelim.

San Pietro Meydanı ve San Pietro Kilisesini Vatikanda geziyoruz. İçeride kahve içip dinlenebileceğiniz bir kafede mevcut.

Pantheon 

Heybeti ile sizi kendine hayran bırakacak olan Pantheon, şehirdeki en iyi korunmuş yapılardan biri olan, Antik Roma döneminden kalma bir tapınak. “Var olmuş tüm tanrılara adanmış” bu tapınağın 100’lü yılların başında yapıldığı biliniyor. Pantheon’a girdiğinizde tepeye baktığınızda bir delik göreceksiniz. Bu “Oculus” olarak bilinen ve kubbeden içeri ışık girmesini sağlayan bir delik. 

Piazza Navona  Orta yerinde Quattro Fiumi Çeşmesi bulunan, ihtişamlı ve her daim kalabalık olan bu meydan, sokak sanatçıları eşliğinde bir şeyler yemek ve içmek için keyifli bir yer. Turistik olduğu için fiyatlar normalin biraz üstünde, hem gün içinde, hem de akşam gidebilirsiniz. 

Capitoline Tepesi Roma’nın 7 tepesinden en yükseği olan bu tepede aynı ada sahip birçok galeriden oluşan Capitoline Museums (Musei Capitolini) adında bir müze kompleksi de bulunuyor. Piazza del Campidoglio meydanında bulunan bu müzenin dünyanın en eski ulusal müzelerinden biri olduğu söyleniyor. Roma’daki en önemli müzelerden biri olarak düşünebileceğiniz müzede Antik Roma dönemine ait Bernini’nin Medusa heykeli gibi önemli eserler kapsayan geniş bir koleksiyon mevcut. Ayrıca bu alanın büyük bir kısmı Michelangelo tarafından biçimlendirilmiş. 

ROMA YEME – İÇME REHBERİ: 

İtalyanlar güne espresso ya da cappuccino ile başlıyor. Ama kahve burada sadece bir sıcak içecek değil ayrıca bir kültür bunu hatırlatmak isteriz.

Pizza yemek için pizzacıya gitmeye gerek yok, fırınlardan çıkan taze pizzaların ya da “forno” denen tatlı, çikolata, krema vb dolgulu hamur işi ürünlerin tadına bakabilirsiniz. 

Küçük bir tüyo ise masaya oturup yemek ile “take away” dedikleri, bizim “sar abi, elde yiyeceğim” arasında fiyat farkı oluyor. Euronun Liramız karşılığını düşününce bu küçük ayrıntıyı hatırlatmak isteriz.

Roma’ da Olan Roma’ da Kalır…

Roma’nın ünlü pizzacıları; Baffetto, Formula 1, Pizzeria d Remo, Pizzarium.